pondělí 25. dubna 2016

V hlavní roli ŽIDLE

Cvičení bez pomůcek je fajn, ale občas je dobré trošku si to cvičení zpestřit. K tomu vám může posloužit třeba obyčejná židle. 


Se židlí se dá dělat spousta cviků a tady je pro inspiraci pár našich oblíbených.

  • Podřepy ve výpadu na jedné noze. Jednoduchý cvik, který dá zabrat stehenním a hýžďovým svalům. Počet opakování záleží na vás (10, 20, 30...). Cvik je velice šetrný ke kolenům, nicméně, pokud nemáte s koleny problémy a chcete si to udělat těžší, můžete vyzkoušet variantu s výskokem (mírný výskok na stojné noze).

  • Další cvik se také zaměřuje na nohy a hýždě, ale v tomto případě budou zabírat zase trošku jiné svaly než u předchozího cviku. Tento cvik také prověří vaši rovnováhu a určitě je dobré příliš nespěchat. 
Provedení: Levou nohou se snažíme opsat oblouk přes židli (zprava doleva). Nejdříve uděláme daný počet opakování na jednu nohu a potom na druhou.
Snažíme se držet rovná záda, zpevněné břicho. Stojnou nohu možno lehce pokrčit v koleni, druhou nohu se snažíme propnout.

  • Výstupy na židli - opět výborný cvik na nohy a hýždě.
Provedení: Nahoru nejříve vystoupit levou nohou, potom pravou a zpět dolů opačně (nejdříve pravá, pak levá).

  • Kliky na židli. 
Nepřitahovat ramena k uším. Celé tělo je zpevněné, nepovolovat břicho a neprohýbat se v bederní páteři.

  • Tricepsové kliky- výborný cvik na zpevnění paží. Možno provádět s nataženýma nohama nebo s nohama pokrčenýma (snadnější varianta). 


Provedení: Ve výchozí pozici jsou lokty propnuté. Postupně ohýbáme paže v loktech a zastavíme se v okamžiku, kdy jsou nadloktí rovnoběžně se zemí.

  • Tricepsové kliky s nataženou nohou - další varianta předchozího cviku.


  • Plank na židli - o cvicích v planku jsme psaly již v článku, který se týkal cviků na břišní svaly a v podstatě vše, co se dá dělat na zemi, dá se dělat i se židlí (výdrž, horolezec, přitahování kolene z vnější strany nebo šikmo atd.).
Pokud chcete posílit i hýžďové svaly, můžete zkusit zvedání (zanožování) jedné nohy (buď natažené nebo pokrčené v koleni). Je důležité, aby střed těla byl celou dobu zpevněný a nedocházelo k prohýbání v bederní páteři).


Opět platí, že před cvičením je třeba se rozcvičit a tělo zahřát a po cvičení se protáhnout. Během cvičení nikdy nezadržovat dech a raději než cvičit rychle, snažit se o správné provedení cviku.

Skyler, Pat a Sušenka (kočka)




















Žádné komentáře:

Okomentovat